Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn

Drainage aanleggen

Met de uitgebreide informatie van Drainagebuizen.nl kunt u eenvoudig zelf uw drainage aanleggen. Ook fijn: u bestelt de nodige drainagebuizen en hulpstukken eenvoudig in onze webshop voor een scherpe prijs. Met ons ruime aanbod heeft u alles wat nodig is voor een compleet drainagesysteem. Onze producten zijn voorzien van het KOMO keurmerk, waarmee ze voldoen aan de wettelijke eisen en normen op het gebied van regenwaterafvoer. Drainage aanleggen doet u daarom met de drainagebuizen en hulpstukken van Drainagebuizen.nl!

Hoe drainage aanleggen?

In de alinea’s hieronder geven we u een handige uitleg over hoe u uw drainage kunt aanleggen. Het is echter verstandig om eerst na te denken over het soort drainagesysteem dat u wilt installeren. Zo kunt u kiezen uit een enkelvoudig systeem met drainagebuizen die evenwijdig aan elkaar lopen en allemaal uitkomen op bijvoorbeeld een sloot. Ook een mogelijkheid is een samengesteld of visgraat drainagesysteem, waarbij de verschillende buizen uitkomen op één buis die het water afvoert in een put, sloot of het riool. Hieronder ziet u hoe u uw drainage kunt aanleggen met de drie verschillende mogelijkheden.

Drainage aanleggen

Drainage aanleggen diepte

We gaan bij het drainage aanleggen de diepte in, letterlijk! Hoe diep hangt af van uw grondsoort. Bij zandgrond is de gewenste diepte van de sleuven bijvoorbeeld 80 cm. Over het algemeen is het goed om een minimale diepte aan te houden van 60 cm en een maximale diepte van 90 cm. Sleuven graven doet u het handigst met een sleuvengraver. Hiermee kunt u redelijk netjes uw drainage aanleggen met de juiste diepte en blijft de schade aan uw tuin of landbouwgrond beperkt.

Drainage aanleggen afstand

Gaat u drainage aanleggen en wilt u de afstand weten die u moet aanhouden tussen evenwijdige buizen? Deze afstand is afhankelijk van de mate waarin drainage op het terrein nodig is. Meestal wordt voor de afstand tussen twee evenwijdige drainageslangen 4 tot 7 meter aangehouden. In een paardenbak is deze afstand 3 meter. Neem gerust contact op met onze medewerkers als u drainage gaat aanleggen en de precieze afstand wilt weten die u moet aanhouden tussen drainagebuizen.

Drainage aanleggen lengte

U kunt het beste uw drainage aanleggen in een grote lengte en in een rechte lijn. Hierdoor ontstaat een aanzuigende werking en loopt het water beter weg naar de afvoer (bijvoorbeeld een sloot, vijver of put). Houd bij het drainage aanleggen een maximale lengte van 350 meter aan voor uw drainagebuizen. Als de buizen namelijk langer zijn, wordt de kans op verzakkingen en verstoppingen te groot. Houd de juiste lengte aan en u profiteert van een optimaal werkend drainagesysteem!

Drainage aanleggen afschot

Wij raden u aan bij het drainage aanleggen een afschot toe te passen richting de eindbuis. De drainagebuis zelf moet waterpas liggen, maar met een afschot aan het einde loopt het water goed weg. Controleer de sleuven waarin uw buizen komen te liggen op oneffenheden en te losse grond. Zo voorkomt u dat er na het drainagebuizen aanleggen verzakkingen kunnen optreden. Bij Drainagebuizen.nl vindt u online drainage hulpstukken die handig zijn bij het drainage aanleggen en het afschot, zoals een eindbuis. Bekijk ons ruime aanbod!

Drainage aanleggen opvulling

Voor het optimaal verzamelen van water is bij drainage aanleggen de opvulling van de sleuven erg belangrijk. Hier kunt u namelijk het beste grof zand, grind of schelpen voor gebruiken. Op de bodem van de sleuven komt een klein laagje van dit materiaal. De sleuven vult u vervolgens op met 40 tot 45 cm aan grof zand of schelpen en sluit u af met 20 cm tuinaarde of straatzand (voor tegels). Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vlak is na het drainage aanleggen en de opvulling van de sleuven.

Drainage aanleggen soorten

U heeft qua onderdelen verschillende mogelijkheden als u drainage gaat aanleggen, zoals verschillende soorten drainagebuizen. U heeft de keuze uit:

  • Kale en blinde drainagebuizen; deze zijn niet geperforeerd en niet voorzien van omhulling
  • Kale en geperforeerde drainagebuizen; deze zijn niet voorzien van omhulling
  • Drainagebuizen met kokos omhulling
  • Drainagebuizen met PP450 omhullingDrainage aanleggen
  • Drainagebuizen met PP700 omhulling

De eerste twee hierboven genoemde drainagebuizen zijn vooral geschikt om te gebruiken rondom bomen en planten of in zware kleigrond. Daarnaast kunt u drainagebuizen kopen met omhulling. Hierbij is de variant met kokos omhulling een tijdelijke oplossing; de PP varianten gaan veel langer mee. Wilt u meer weten over het drainage aanleggen en de diverse soorten drainagebuizen? Neem dan gerust contact op met ons!

Zelf drainage aanleggen

Er zijn verschillende mogelijkheden als u zelf uw drainage gaat aanleggen in de tuin. U kunt onder andere kiezen uit oppervlakte- of ringdrainage. De eerste variant is een drainagesysteem dat verspreid is over uw gehele tuin of landbouwgrond. Hiermee voorkomt u dat er plassen water blijven staan. De tweede variant (ringdrainage) is een aanrader als er water in bijvoorbeeld de kelder of kruipruimte van uw woning blijft staan. Deze vorm van drainage legt u aan rond de woning en niet op uw gehele terrein. Zoals u leest; zelf drainage in uw tuin aanleggen is een eitje met de handige informatie van Drainagebuizen.nl!

Hoe drainage plaatsen?

Bij het plaatsen van uw drainage heeft u keuze uit twee methoden: oppervlakte- of ringdrainage. Oppervlakte drainage legt u bijvoorbeeld aan in uw tuin. U doet dit door eerst te bepalen waar u de drainage wilt aanleggen en wat de afvoerpunten zijn van het terrein. Als u meerdere buizen evenwijdig aan elkaar legt, zorgt u dat er een afstand tussen de buizen zit van 4 tot 7 meter. Voor de optimale afvoer van het water dienen de buizen in een rechte lijn te liggen. U graaft in uw tuin sleuven van minimaal 60 cm en maximaal 90 cm diep. Op de bodem legt u een dun laagje grind, schelpen of grof zand. Nadat u de buizen aangelegd heeft, vult u de sleuven weer op. Bij Ringdrainage doet u hetzelfde, maar dan niet over het gehele oppervlak. De drainage hoeft in dit geval enkel rond het pand aangelegd te worden.

Hoe werkt drainage?

Wanneer het regent valt het water op de grond en zakt het uiteindelijk weg. Voordat dit gebeurt is het water nog niet erg ‘mobiel’ en blijft het op de plek liggen waar het valt. Op het moment dat de grond verzadigd is, blijft het liggen en bouwt de verdere regen op. Water kiest de weg met de minste weerstand. Wanneer er een drainagesysteem in de grond zit, zal het water dus daarheen stromen en op die manier snel wegstromen. Als er geen drainagesysteem is, kan het zijn dat het water langer in de grond blijft tot het weg kan spoelen en hierdoor ontstaan er plassen. Met drainage zorgt u dat het water eenvoudig weg kan stromen zonder dat het overlast veroorzaakt.

Welke soort drainage?

Er zijn verschillende manieren mogelijk, u kunt kiezen uit een oppervlakte- of ringdrainage. Bij een oppervlakte drainage is het systeem verspreid over het gehele oppervlak van bijvoorbeeld uw landbouwgrond of tuin. Op deze manier kunt u plassen op het oppervlak voorkomen. Bij ringdrainage kunt u water wat in bijvoorbeeld uw kruipruimte of kelder blijft staan verhelpen. U legt dan de drainage aan om het pand en niet op het gehele terrein.

Waar drainage kopen?

Bij drainagebuizen.nl bieden wij een ruim assortiment aan drainage onderdelen, zodat u eenvoudig uw drainagesysteem kunt installeren. Naast drainagebuizen hebben wij verschillende hulpstukken die het aanleggen van uw drainage een stuk eenvoudiger zal maken. Verder kunt u voor vragen over het aanleggen van uw drainage altijd terecht bij onze klantenservice. U kunt ons telefonisch bereiken door te bellen naar 0850-020 030 of u kunt uw vraag via de mail stellen door het te sturen naar info@drainagebuizen.nl.