Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn

Drainage omhulling

Een drainagesysteem is een heel praktisch systeem om overtollig regenwater efficiënt af te voeren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van geribbelde drainagebuizen van PE. Op het laagste punt van de afzonderlijke ribbels zijn kleine perforaties of gaatjes aangebracht. Hierdoor kan het water wegsijpelen, waarna het door de buis verder wordt afgevoerd. Bij de meeste grondsoorten wordt gebruik gemaakt van drainage met een omhulling. Dit is een soort beschermlaag die gronddeeltjes uit het water wegfiltert. Op die manier raakt het drainagesysteem minder snel verstopt, zodat het optimaal blijft functioneren. Bovendien wordt de instroomweerstand verkleind, waardoor het water sneller de buizen instroomt.

Drainage omhulling soorten

Wij raden u aan om voor uw drainage gebruik te maken van de juiste omhulling. Er zijn diverse soorten en materialen. Kokos is vooral geschikt voor zand- en veengronden en wordt vaak toegepast bij de aanleg van een tijdelijk drainagesysteem. Dit is een goede oplossing als u van plan bent om uw grond over een aantal jaren een ander bestemming te geven. Gaat uw voorkeur uit naar een meer duurzame vorm van drainage met omhulling van andere soorten materialen? Dan zijn drainagebuizen van polypropeen zeer geschikt. Deze zijn verkrijgbaar in twee varianten, die wij onderstaand verder toelichten.

Drainage omhulling PP450

Een van de meest populaire materialen voor een drainage omhulling is PP450. De uit polypropeen vervaardigde vezels van de omhulling hebben een zeer lange levensduur. Om de wijdte van de poriën te beschrijven wordt gebruik gemaakt van de 090 waarde. Deze bedraagt 450 µm (micrometer) bij de drainage met een omhulling van PP450. Door de fijnmazige poriënstructuur worden kleine gronddeeltjes effectief weggefilterd. Bij sterk ijzerhoudende grond is een omhulling van PP450 een minder geschikte keuze, omdat daarbij roestdeeltjes voor verstopping kunnen zorgen. Het jaarlijks doorspuiten van de drainagebuizen kan dit probleem voor een groot deel ondervangen, maar er is ook een alternatief: PP700!

Drainage omhulling PP700

Zoals wij bovenstaand al hebben aangestipt, is een drainage omhulling van PP700 een uitstekende keuze bij sterk ijzerhoudende grond. De vezels van polypropeen hebben een grovere structuur en wijdere poriën dan PP450. De 090 waarde van PP700 bedraagt 700 µm. Doordat het filter grover is, wordt de kans dat de drainageslang dichtslibt met roestdeeltjes aanzienlijk kleiner. Zowel de buis voor drainage met omhulling van PP700 als PP450 zijn gemaakt van polypropeen dat gedeeltelijk is gerecycled en wel 40 tot 50 jaar meegaat! Drainage met een omhulling van PP700 is geschikt voor vrijwel alle grondsoorten. Daarom heeft dit kwaliteitsproduct het KOMO keurmerk.

Drainage omhulling kokos

Vroeger werd meestal gewerkt met een omhulling van kokos, omdat dit natuurlijke materiaal stevig is en zeer licht van gewicht. Maar kokosvezels verteren na 5 à 10 jaar volledig. Daarom is drainage met een omhulling van kokos vooral geschikt als tijdelijke oplossing. De buizen voor drainage met een omhulling van kokos zijn verkrijgbaar in diverse diameters. Voor de tuin wordt vaak gebruik gemaakt van 60 of 80 mm. Maar er zijn ook andere diameters voor bijvoorbeeld sportvelden, paardrijbakken en stalbeluchting.

Drainage zonder omhulling

Soms is het beter om te kiezen voor drainage zonder omhulling. Rondom bomen en planten wordt de omhulling achterwege gelaten. Zo blijven de buizen flexibel en licht van gewicht. De drainagebuizen die u hiervoor het beste kunt gebruiken zijn gemaakt van zwart PE met buiten- en binnenwandige ribbels die een hoge gronddruk kunnen weerstaan. Een ander voordeel van deze optie is de hoge chemische resistentie van het materiaal, zodat bijvoorbeeld roestafzetting van ijzer uit de bodem geen kans krijgen. Wilt u meer weten? Dan vindt u op onze site alle informatie die u nodig heeft. Voor overige vragen staat onze klantenservice u graag te woord.