Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn

Drainagesysteem

Heeft u last van overtollig water in uw tuin? Dan is het raadzaam om een drainagesysteem aan te leggen. Hiermee zorgt u dat een overmaat aan (regen)water zo snel mogelijk wordt afgevoerd naar een lozingspunt. Dit punt is meestal een put of sloot. Met een drainagesysteem heeft u controle over uw terrein en houdt u de grondwaterstand optimaal. Uw grond blijft ook tijdens natte periodes begaanbaar en beter te bewerken. Uw gras, bijvoorbeeld, zal sneller herstellen. Drogere grond warmt namelijk eerder op waardoor het een strenge winter makkelijker te boven komt!

Drainagesysteem tuin

De meest voorkomende plek voor een drainagesysteem is de tuin. De drainage die hiervoor wordt gebruikt wordt oppervlaktedrainage genoemd. Hiervoor zijn weer verschillende systemen die we hieronder verder uitleggen. Naast de oppervlaktedrainage die u als drainagesysteem voor uw tuin gebruikt, kunt u ook een ringdrainage aanleggen. Hiermee houdt u uw kelder en/of kruipruimte vrij van overtollig vocht en water! Deze laatste variant legt u rondom het huis.

Drainagesysteem soorten

Zoals gezegd zijn er voor een oppervlakkig drainagesysteem verschillende soorten. Welk systeem het beste voor uw terrein geschikt is, is afhankelijk van de situatie en de grootte van het oppervlak. U kunt kiezen uit de volgende systemen:

Enkelvoudig drainagesysteem
Elke individuele drainageslang komt uit op een sloot, put of ander lozingspunt. Nadeel is dat er veel eindbuizen zijn; voordeel is dat dit systeem erg makkelijk is aan te leggen en eenvoudig te onderhouden.

Samengesteld drainagesysteem
Alle drainagebuizen worden aangesloten op één verzamelbuis die naar een sloot, put of lozingspunt loopt. Dit type systeem is bewerkelijk en relatief duur in aanleg, maar heeft als groot voordeel dat het onopvallend weggewerkt kan worden. En het is zeer geschikt bij beperkte lozingsmogelijkheden!

Visgraat drainagesysteem
Ook dit type systeem kan mooi weggewerkt worden en heeft verschillende buizen met drainage hulpstukken aangesloten op één hoofdbuis. Onderhoud gebeurt middels het doorspuiten vanaf het hoogste punt.

Wanneer u vragen heeft over onze drainagesysteem soorten of wanneer u twijfelt over welk het beste geschikt is voor u, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag!

Drainagesysteem aanleggen

Als u eenmaal heeft vastgesteld welk drainagesysteem u nodig heeft, is het aanleggen van drainage de volgende stap. Eigenlijk is dit vrij eenvoudig en het kan u flink wat geld besparen wanneer u besluit dit zelf te gaan doen. De klus begint met sleuven graven; dat is ook gelijk het zwaarste werk dat u moet verrichten. Maar deze klus hoeft niet veel lichamelijke inspanning te kosten als u een sleuvengraver gebruikt. Deze kunt u eenvoudig huren. Bovendien heeft de sleuvengraver als voordeel dat de schade aan de grond beperkt blijft tot een smalle sleuf. Voor optimaal profijt kunt u een drainagesysteem aanleggen in sleuven van 60 tot 90 cm diep die 4 tot 7 meter uit elkaar liggen. Hoeveel arbeid u moet verrichten is dus afhankelijk van het oppervlak dat u moet draineren.

Drainagesysteem buizen

Voor een optimale werking van uw drainagesysteem dient u de juiste buizen te kiezen voor uw grond, en dan vooral de geschikte omhulling. In de tabel hieronder zit u heel duidelijk welke drainage omhulling voor welke grondsoort geschikt is.

Soort omhulling

Veen- en zandgrond

Alle grondsoorten

Kokos

Ja

Nee

PP450

Ja

Exclusief grond met veel roest (ijzer)

PP700

Ja

Ja

Als het zwaarste werk gedaan is (sleuven graven), kunt u de drainagebuis op maat maken en de verschillende drainagesysteem buizen op hun plek leggen. Doe dit op een klein laagje zand, grind of schelpen. Hier vult u de sleuf ook verder mee tot ongeveer 20 cm onder het oppervlak. De laatste laag wordt de gebruikelijke tuingrond of ondergrond voor terras.

Drainagesysteem hulpstukken

Bij een samengesteld en visgraat drainagesysteem heeft u meer hulpstukken nodig dan bij een enkelvoudige drainage. Gelukkig hebben wij een ruim assortiment met Y-stukken, T- stukken en klikmoffen. Al onze producten voor het aanleggen van drainage bevatten het KOMO keurmerk. Hierdoor bent u verzekerd van de beste kwaliteit. Voor elke klus en ieder drainagesysteem hebben wij de juiste hulpstukken in huis! Bestel wat u nodig heeft eenvoudig online bij Drainagebuizen.nl.