Door de coronacrisis is het erg druk. De kans is groot dat de bezorging van je bestelling of reactie van onze klantenservice langer duurt, excuses.
Levering in binnen- en buitenland
Supersnelle levering
Ruim 3000m2 aan magazijn
Ondernemersprijs Smallingerland | Drachten 2018
DrainagebuizenDrainage hulpstukkenRegenwaterinfiltratiePVC afvoerRegenpijpenBlog & advies

Drainage doe het zelf

Heeft u regelmatig te maken met wateroverlast in uw tuin of de kruipruimte? Dan is het verstandig om te kiezen voor drainage. Met het doe het zelf advies van deze blog in de hand kunt u gemakkelijk uw eigen drainagesysteem ontwerpen en aanleggen. De kern van een goede afwatering is de geperforeerde drainagebuis. Deze bevat kleine gaatjes of poriën via welke het teveel aan grondwater in de buis zakt, zodat het kan worden afgevoerd. Om te voorkomen dat grond de drainagebuis verstopt, zijn de meeste buizen voorzien van een omhulling. Deze zorgt ervoor dat kleine gronddeeltjes worden, zodat alleen het water zijn weg kan vervolgen. Bij zware kleigrond en boomwortels kan de drainage omhulling achterwege worden gelaten.

Er zijn verschillende soorten omhulling. Een omhulling van kokos wordt het meest toegepast bij zand- en veengronden. Dit natuurlijke materiaal is zeer sterk, licht van gewicht en voorkomt verstopping van de drainagebuis met oergrond. Er is wel één klein nadeel: kokosvezels verteren in 5 tot 10 jaar. Om die reden wordt de kokos omhulling vaak gebruikt als tijdelijke oplossing. Bij lichte kleigrond is het beter te kiezen voor een omhulling van kunststof vezels. Deze is verkrijgbaar in de varianten PP450 voor grond met een laag ijzergehalte en PP700 voor grond met een hoog ijzergehalte. De vezels zijn vervaardigd uit polypropeen dat een zeer lange levensduur heeft en niet wegrot in zuurhoudende grond. Voor drainage onder een grindpad is een drainagebuis zonder omhulling ook een goede optie. Onderstaand bespreken we hoe u het drainagesysteem het beste kunt ontwerpen, hoe u te werk gaat bij de aanleg en welke materialen u zoals nodig heeft.

Drainage doe het zelf systeem

Als u zelf uw drainage aanlegt, is het belangrijk om van te voren goed na te denken over het drainagesysteem dat voor uw situatie het beste is. Ringdrainage is de logische keuze als u last heeft van water in uw kruipruimte bereikt. Voor de afwatering van tuin, landbouwgrond en een paardrijbak is oppervlaktedrainage een geschikte methode.

Er zijn verschillende manieren om drainage aan te leggen volgens uw eigen doe het zelf systeem. Bij enkelvoudige drainage leiden de afzonderlijke buizen via een eindbuis naar de sloot. Deze oplossing wordt veel bij landbouwgrond toegepast. Dit systeem heeft wel een belangrijk nadeel bij een hoog waterpeil in de sloot. Bij samengestelde drainage worden diverse drainagebuizen via één centrale buis afgevoerd richting een sloot of een afvoerput. Op onze uitgebreide blog over het drainagesysteem vindt u handige tips voor het uitwerken van uw ontwerp.

Drainage doe het zelf aanleggen

Voordat u uw drainage zelf gaat aanleggen is het belangrijk om het doel goed voor ogen te hebben en te weten welke grondsoort de drainage in komt te liggen. Afhankelijk van de bestemming heeft u buizen van verschillende diameter nodig, zoals hieronder aangegeven:

 • 50 mm: Kassenbouw
 • 60 mm: Landbouw / Tuinen / Paardrijbakken
 • 65 mm: Sportvelden
 • 80 mm: Tuinen / Paardrijbakken / Bouwrijpmaken / Grond-Weg-Waterbouw / Bronnering
 • 100 mm: Hemelwaterafvoer boerderijen / Bouwrijpmaken / Grond-Weg-Waterbouw / Bronnering
 • 125 mm: Hoofddrainageleiding / Grond-Weg-Waterbouw
 • 160 mm: Hoofddrainageleiding / Grond-Weg-Waterbouw
 • 200 mm: Hoofddrainageleiding / Grond-Weg-Waterbouw
 • 250 mm: Stalbeluchting

Wij leggen uit hoe u drainage aanlegt aan de hand van de meeste voorkomende toepassingen, namelijk voor de tuin en landbouwgrond. Voor het plaatsen van de drainageslangen dient u sleuven te graven. Wij adviseren om tussen de sleuven een afstand aan te houden van maximaal 5 meter. Zo kan elk punt in uw tuin optimaal afgewaterd worden. Voor de diameter van de buizen voor uw tuin, dient u 60 tot 100 mm aan te houden.

Het graven van een sleuf gaat gemakkelijker als u hiervoor een sleuvengraver huurt. Hiermee houdt u de doorsnede van de sleuf rond de 20 cm. Het voordeel hiervan is dat u de grond zo min mogelijk hoeft om te ploegen. Bij het beginpunt waar de eindbuis wordt aangelegd is het vaak verstandig om een afschot te plaatsen. De drainagebuis ligt in horizontale richting waterpas te liggen op een ondergrond zonder oneffenheden. Losse grond kan tot verzakkingen leiden. Op de vlakke bodem legt u vervolgens een laag van 3 cm grofkorrelig zand, grind (diameter 5 tot 8 mm) of schelpen.

Na het plaatsen van de buis is het tijd om de sleuf op te vullen. Het punt van de eindbuis of rioolverloop kunt u het beste bedekken met een laag van 40-45 cm grofkorrelig zand of schelpen. Vervolgens heeft u nog 20 cm over om de bovenlaag mee te bedekken, bijvoorbeeld voor tegels of straatzand. Zorg ervoor dat het water de sleuf goed kan bereiken. Een te hoge laag boven de drainage wordt over het algemeen afgeraden. U kunt de drainage laten uitkomen op een nabijgelegen water of sloot (met een eindbuis) of de hemelwaterafvoer rioolbuis (met een drainage rioolverloop).

Drainage doe het zelf materiaal

Op de site van Drainagebuizen.nl vindt u voor uw drainage al het doe het zelf materiaal dat u nodig heeft. De volgende materialen worden doorgaans gebruikt:

 • Klikmoffen
 • T-stukken van 45 en 90 graden
 • Verloopstukken
 • Kruisstukken
 • Drainage afsluitkappen

De buizen en hulpstukken kunnen zijn gemakkelijk met elkaar te verbinden met behulp van een handige kliksysteem. Het grote voordeel is dat u geen buizen hoeft te verlijmen. Met het drainage doe het zelf materiaal van onze webshop bent u snel klaar met uw klus.

Drainage doe het zelf tips

Als u de aanleg van drainage zelf wilt doen, vindt u handige tips bij Drainagebuizen.nl. Maakt u bijvoorbeeld gebruik van buizen met omhulling en moeten deze worden ingekort? Dan adviseren wij u om gebruik te maken van drainagetape. Hiermee zorgt u ervoor dat de omhulling tijdens het zagen niet losraakt. Meer informatie over drainage en handige doe het zelf tips vindt u op onze paginaover drainage aanleggen. Heeft u desondanks nog vragen? Dan staat onze klantenservice u graag te woord! In onze webshop vindt u de materialen die u nodig heeft om aan de slag te gaan, zoals:

Wij wensen u veel succes met uw klus!