Levering in binnen- en buitenland
Supersnelle levering
Ruim 3000m2 aan magazijn
DrainagebuizenDrainage hulpstukkenRegenwaterinfiltratiePVC afvoerRegenpijpenBlog & advies

Hoe werkt drainage?

Vraagt u zich af hoe drainage werkt? Bij Drainagebuizen.nl vertellen we u graag meer. Over het algemeen wordt regenwater prima afgevoerd door de grond in uw tuin of ander terrein. Toch kan het voorkomen dat er plassen blijven staan of dat u ander wateroverlast krijgt. Drainage is dan dé oplossing. Drainagebuizen zijn geperforeerd, waardoor regenwater wordt opgenomen en afgevoerd naar een put, vijver of sloot. Wilt u meer weten over hoe drainage werkt? Hieronder leest u er alles over!

Hoe werkt drainage in de tuin?

Een natte bodem of water in de kruipruimte van uw woning is vervelend. Drainage kan dit verhelpen, maar hoe werkt drainage in de tuin? Dat is afhankelijk van uw situatie. Als er water blijft staan in uw kruipruimte, kunt u het beste kiezen voor ringdrainage. Hierbij legt u de drainagebuizen alleen rondom uw woning. Blijven er echter plassen water staan in uw tuin? Dan is oppervlaktedrainage het antwoord, waarbij u het drainagesysteem in uw gehele tuin aanlegt. De drainage in uw tuin werkt optimaal als u de drainagebuizen waterpas legt.

Hoe werkt een drainage systeem?

U kunt verschillende systemen aanleggen voor uw drainage. Maar hoe werkt een drainage systeem? Dat hangt af van uw keuze voor een enkelvoudig, samengesteld of visgraat systeem. Bij de eerste variant heeft elke drainagebuis een eigen afvoer, bijvoorbeeld een sloot of vijver. U kunt de buizen echter ook aansluiten op één verzamel drainagebuis met één afvoer, zoals bij een samengesteld of visgraat systeem. Vraagt u zich af welk drainage systeem het beste werkt in uw situatie? Neem gerust contact op met de medewerkers van Drainagebuizen.nl voor meer informatie.

Hoe werkt drainage aanleggen?

Het is slim om bij de aanleg van drainage een stappenplan aan te houden. Hoe werkt drainage aanleggen? Bekijk eerst welk systeem het beste werkt voor uw terrein en teken dit uit. Let hierbij op dat de drainagebuizen in een rechte lijn komen te liggen. Hierdoor wordt water beter afgevoerd. Als u meerdere drainageslangen evenwijdig aan elkaar wilt leggen, houd dan een afstand tussen de buizen aan van 4 tot 7 meter, in een paardenbak 3 meter.

Als u het systeem heeft uitgetekend, kunt u drainage gaan aanleggen. Hoe werkt het?

  1. Graaf sleuven van 60 tot 90 cm diep en breng op de bodem een dun laagje grof zand, schelpen of grind aan.
  2. Leg de drainagebuizen aan en vul de sleuven op met 40 tot 45 cm grof zand of schelpen.
  3. De laatste 20 cm van de sleuven kunt u opvullen met tuinaarde of straatzand (voor tegels).

De drainagebuizen en drainage hulpstukken die u nodig heeft bij deze klus, kunt u eenvoudig online kopen bij Drainagebuizen.nl.